shopify visitor statistics
NORFO / OM OSS / ROTARY I NORGE / HISTORIEN OM ROTARY

Historien om rotary

Resultatet av en god barndom

I tillegg til muntlige overleveringer og sitater fra hans mange taler, belyser Paul Percy Harris selv i sin bok "My Road to Rotary" en fascinerende og overbevisende  begrunnelse for sitt initiativ til å opprette Rotary mens han drev advokatpraksis i Chicago. En aktiv, trygg og lykkelig oppvekst hos sine besteforeldre i den idylliske småbyen Wallingford i Vermont kom til å prege hans liv både proffesjonelt og samfunnsmessig.

Han ble født den 19. april 1868 Racine, en vakker liten by ved Lake Michigan i Winsconsin, USA, nord for Chicago, der Pauls far ble gift med en flott dame, som Paul sier kom fra en stolt familie. De fikk i alt seks barn, men la seg til et levesett som de ikke hadde inntekter til å finansiere. Pauls mor var musikklærerinne. I to omganger brukte den spar- sommelige bestefar Harris av sine midler fra sine landhandlerår til å gi både hus og forretning av sin far. Til og med pianoet som han kjøpte til bestemor, ble gitt til deres musikalske svigerdatter. Men i det huset var det enten fest eller sult, skriver Paul. Begge forretningene måtte i tur og orden nedlegges. Paul ble - bare tre år gammel - overlatt til sine besteforeldre i Vermont. I ett par omganger forsøkte Pauls foreldre å ha alle barna hos seg, men de fikk aldri endene til å møtes. Paul fikk dermed nesten hele sin oppvekst hos sine elskelige besteforeldre, som kom til å bety alt for ham. Han kan ikke få fullrost dem. De ble hans helter. Fra dem fikk han ballasten som skulle styre resten av hans liv. Kontrasten til sine egne foreldres livsførsel gjorde at han satte ekstra stor pris på sine besteforeldre.

Paul omtaler seg selv som langt fra noe skolelys, men besteforeldrene hadde stor tro på ham, støttet ham på alle mulige måter og oppmuntrer ham til utdannelse. Han nøt også stor frihet til utfoldelse i sitt trygge og velordnede oppvekstmiljø. I sin bok skriver han bl.a. at "selv flotte og solide hus kan bli borte i storm, flom eller brann, men et hjem fylt av kjærlighet forsvinner aldri." Poetisk uttrykker han barndommens betydning for hans voksne liv i setningen: "Gutten er mannens far." Han berømmer begge sine besteforeldre for å ha gitt ham et hjem preget av "offervilje, hengivenhet, sannhet, oppriktighet og kjærlighet som overgår alt annet." Med besteforeldrene forsvant hans barndomshjem, og han lengtet alltid tilbake til sitt "New England-hjem preget av orden, renslighet, vennlighet, omtanke, toleranse og et godt liv." Selv mener han å ha arvet vidsyn og toleranse fra sin bestefar og menneskekjærlighet fra sin bestemor.

Bestefaren snakke aldri nedsettende om noen person eller nasjon, men roste sine helter. En av disse var en jurist som var en person etter hans hjerte.

Paul P. Harris tok sin juridikum ved State University of Iowa i juni 1891. Da han åpnet sin advokatpraksis i Chicago, bestemte han seg for å drive slik hans bestefar hadde arbeidet og ville alltid vise den største toleranse og respekt for sine medmennesker.

Sosiale medier

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

norfo - Rotary RSS

Loading RSS...
Les mer